Manualele potrivite de chimie pentru clasa a XII – a
On byChimia (provenit din cuvântul egiptean kēme pronunțat [k’em], care înseamnă „pământ”) reprezintă una dintre ramurile științelor naturale al cărei obiect de studiu îl constituie compoziția, structura, proprietățile și schimbarea materiei; chimia mai este numită și „știința de mijloc” sau „știința centrală”, întrucât conține elemente combinate din cadrul celorlalte științe ale naturii precum astronomia, fizica, biologia și geologia. Ca obiect de studiu, chimia a apărut acum câteva milenii în anumite părți ale lumii, mai exact în Orientul Mijlociu sub forma alchimiei, iar aceasta din urmă a permis elaborarea chimiei moderne ca urmare a revoluției chimice.
Obiectivele acestui domeniu implică în special:
- studierea materiei la nivel atomic,
- proprietățile atomilor,
- modul de formare a legăturilor chimice,
- formarea compușilor chimici,
- modul în care anumite substanțe interacționează la nivel molecular și conferă materiei anumite proprietăți generale,
- precum și modul în care nivelul de interacțiune dintre aceste substanțe poate conduce la crearea altor substanțe prin intermediul unor reacții chimice.
Chimia de clasa a 12-a are la bază conținuturile științifice din manualele alternative, constituind un material auxiliar eficient care să încurajeze efortul elevilor de a înțelege compoziția, structura și transformările substanțelor organice. Manualele de chimie clasa 12 cuprind sinteze a noțiunilor teoretice fundamentale, prezentate într-un mod simplu, logic și riguros, astfel încât să fie accesibile tuturor elevilor care doresc să înțeleagă și să învețe chimia.
Chimia se studiază la nivel de particule elementare, atomi, molecule, substanțe chimice, metale, cristale și alte stări de agregare ale materiei. Această materie poate fi întâlnită sub formă solidă, lichidă sau gazoasă, în izolare sau în combinații. Interacțiunile chimice, reacțiile și transformările care sunt studiate în chimie sunt de obicei rezultatul interacțiunilor atomice, conducând la rearanjarea legăturilor chimice ce susțin atomii, iar aceste comportamente sunt studiate într-un laborator de chimie. Materialele didactice pentru chimie includ aparatura specializată de laborator pentru efectuarea diverselor experimente, precum eprubete, ustensile, substanțe, alături de un număr mare de planșe murale ce exemplifică noțiuni și reguli de bază în această disciplină.
Atunci când o substanță chimică este transformată ca și rezultat al interacțiunii sale cu o altă substanță, se produce fenomenul numit „reacție chimică”. O reacție chimică reprezintă conceptul de reacționare al unei substanțe în contact cu altă substanță, fie sub forma unui amestec sau a unei soluții, expunerea la o anumită formă de energie sau ambele. Transformările care sunt studiate în cadrul chimiei de clasa 12 implică studiile interacțiunilor dintre substanțe într-un laborator specializat folosind diverse vase de laborator.
Chimia se ocupă, printre alte ramuri, și cu studiul hidrocarburilor şi a derivaţilor acestora. Cuprinde o introducere în chimia organică, lecţii despre diversele clase de hidrocarburi şi compuşi organici cu grupe funcţionale simple, cât şi o introducere despre compuşii organici cu importanţă biologică. De asemenea, sunt tratate subiecte precum reacţiile compuşilor organici şi izomeria optică.
Structura obiectelor pe care le folosim de zi cu zi și proprietățile materiei cu care interacționăm sunt consecințe ale proprietăților substanțelor chimice și ale interacțiunilor lor. Spre exemplu, oțelul este mai dur decât fierul pentru că atomii din el sunt mai strâns legați, formând o structură cristalină mai rigidă. Lemnul arde sau este supus oxidării rapide pentru că poate reacționa în mod spontan cu oxigenul în cadrul unei reacții chimice deasupra unei anumite temperaturi. Zahărul și sarea se dizolvă în apă deoarece proprietățile lor moleculare/ionice permit dizolvarea în condiții ambientale.
Arhive
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022
- august 2022
- iunie 2022
- mai 2022
- martie 2022
- februarie 2022
- ianuarie 2022
- decembrie 2021
- octombrie 2021
- septembrie 2021
- august 2021
- iulie 2021
- iunie 2021
- martie 2021
- ianuarie 2021
- decembrie 2020
- noiembrie 2020
- octombrie 2020
- septembrie 2020